woensdag 17 februari 2016

Waarom zou je nog spitten in je tuin?Er zijn vele redenen waarom bijna iedereen in het najaar of vroege voorjaar zijn spade pakt en zijn grond begint om te spitten. Maar tijden veranderen, en ook inzichten evolueren.

Ondertussen zijn er nauwelijks nog argumenten voor spitten of enige vorm van grondbewerking.

De meest gehoorde reden is het losmaken van de grond en het verbeteren van de bodemstructuur. Maar ik heb vroeger al eens een video geplaatst die overduidelijk laat zien dat dit absoluut niet waar is. Het is juist omgekeerd!

Een bodem die jarenlang is geploegd heeft juist een enorm slechte structuur in vergelijking met een bodem die nooit wordt bewerkt.

Een ander argument is het bestrijden en wegwerken van onkruid. Maar ook hier bereik je door grondbewerking het tegenovergestelde!


Niet meer spitten!

Natuurlijk is enkel en alleen niet meer spitten niet voldoende om een goede bodemstructuur te krijgen. Er moet veel organisch materiaal in je systeem ingevoerd worden, je moet mulchen, …

Maar spitten is zo destructief voor je bodem en je bodemleven en heeft daarenboven absoluut geen voordelen!

Laat die spitvork of spade dus maar staan de komende weken, je gaat het je zeker niet beklagen

Video

In onderstaande video leg ik kort uit waarom het niet slim is om je bodem te spitten of te frezen. In plaats van onkruid weg te houden, bereik je juist het tegenovergestelde  .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten