vrijdag 27 april 2012

Educatie bezoek op boerderij

Een educatiebezoek op een boerderij is een aanvulling op het reguliere onderwijs door praktijkervaringen. Kinderen leren niet alleen met hun hoofd, maar ook door voelen, proeven en doen.

Er wordt regelmatig aangegeven dat kinderen geen idee meer hebben waar de melk vandaan komt, hoe een appel groeit en waarvan brood wordt. Hierdoor is de oriëntatie van kinderen op de wereld om hen heen beperkt.

Ook het onderwijs heeft in haar kerndoelen een belangrijk deel ingeruimd voor de oriëntatie op jezelf en de wereld.



Een boerderijbezoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van diverse vaardigheden. Hierbij gaat het om praktische vaardigheden als meten, determineren en interviewen, maar ook om onderzoeksvaardigheden waarbij kinderen leren goede vragen te stellen en een onderzoek(je) uit te voeren. In overleg met de boer kan er met (kleine) activiteiten meegewerkt worden.

Ook leent een boerderijbezoek zich goed voor het realiseren van sociaal-emotionele doelen. Hierbij valt te denken aan sociale vaardigheden, waardering voor natuur en milieu en betrokkenheid bij de leefomgeving, bijvoorbeeld door samen planten en dieren te verzorgen.

In ieder boerderijbezoek komen vraagstukken uit de praktijk naar voren; over leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid enz. Vragen die onlosmakelijk deel uitmaken van ons dagelijks leven, maar op school soms moeilijk toe te lichten zijn.

Ervaring leert dat de onderbouw het meest geïnteresseerd is in boerderijdieren en verwerking van agrarische producten. Verzorging en verantwoordelijkheidsgevoel zijn dan belangrijke thema's.

Voor de bovenbouw is het belangrijk dat leerlingen zowel in theorie als praktijk leren waar en hoe ons voedsel geproduceerd wordt en op welke wijze landbouwhuisdieren gehouden worden. Ook onderwerpen als techniek, gebruik machines op de boerenbedrijven, natuur en seizoensinvloeden komen aan de orde.

 Bron: Klasseboeren

Tenslotte is het de Educatieboer zelf die door een boeiend maar gestructureerd verhaal met aandacht voor didactische lesopbouw, de kinderen echt laat leren door beleven.

De Educatieboeren voldoen aan het kwaliteitssysteem voor boerderijeducatie en de aangeboden leerstof sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

donderdag 26 april 2012

Kinderen - Streekproducten - Schooltv


  

School TV een geweldig site voor kinderen zien hoe asperges, maïs, tomaten, aardappelen groeien. Met een goede uitleg echt een aanrader. Kinderen kunnen hier echt alles vinden voor spreekbeurten. Schooltv

woensdag 18 april 2012

Mijn streekproduct verkopen op een EU streekmarkt, kan dat zomaar?

Bij het samenstellen van deze handleiding is als uitgangspunt genomen een Nederlandse producent die zijn producten wil verkopen in een ander EU-land. Producenten uit andere EU-landen zullen te maken hebben met dezelfde regelgeving. Het kan gaan om wetgeving in eigen land, in het land waar product verkocht wordt en/of EU wetgeving. Hierin zijn vijf verschillende stappen te benoemen.

1. Producent in Nederland, heeft basis ingrediënt (bijv. melk). Deze melk hoeft niet aan andere normen te voldoen als het verkocht wordt in de Europese Unie. De Nederlandse kwaliteitsnorm valt onder EU wet- en regelgeving.

2. Producent maakt op het bedrijf een product (bijv. kaas). Als dit product in de EU verkocht gaat worden dan moet, om het product te maken, het voldoen aan de Nederlandse en/of de Europese wetgeving en/of de wetgeving in eigen land.

3. Producent zorgt voor een etiket.

4. Producent zorgt ervoor dat het product – de kaas – over de grens komt. Binnen de EU geldt dezelfde regelgeving om het product te exporteren. Voor vlees gelden in Scandinavië extra regels.

5. Producent kan zijn/haar product verkopen op een streekmarkt in een ander land – bijvoorbeeld Frankrijk. Per gemeente kan de regelgeving rondom retail verschillen. Daarom is het van belang dat als de producent daadwerkelijk zijn/haar product gaat verkopen op een streekmarkt, contact zoekt met de marktmeester van de desbetreffende streekmarkt om aan de plaatselijke verordeningen te voldoen.

Deze handleiding begint met een algemeen verhaal over wet- en regelgeving waar elke producent aan moet voldoen. Vervolgens wordt ingezoomd op wet- en regelgeving per productgroep waar afwijkende en/of extra wet- en regelgeving voor geldt.

Bron en handleiding wet- en regelgeving local food: Leader - Zuid Twente

Startpagina Streekproducten

De startpagina streekproducten is nieuw opgezet en weer online, deze pagina was gedurende de laatste maanden niet beschikbaar. Had u een link op deze pagina of wilt u een link op Streekproducten.startpagina stuur dan een mail naar de beheerder van deze pagina.
Ook weer een mooie manier om onder de aandacht te komen

Puur Betuwe, ook in het ziekenhuis

Fruit, groenten en andere voedingsmiddelen uit de directe omgeving van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel komen er voortaan op het menu. “Omdat we in de Betuwe zitten en we onlangs van onze cateraar afscheid namen, hebben we dit concept bedacht. Zo veel mogelijk met de seizoenen mee, onder het motto Puur Betuwe”, zegt Marjolijn Hoogendam (33), hoofd hotel en logistiek.

“We serveren natuurlijk al fruit aan onze patiënten en aan bezoekers van ons restaurant. Kun je het niet zelf pellen of schillen, dan zullen er partjes moeten komen, of sap. Daar zoeken we ook een oplossing voor. Er zitten bedrijven in de buurt die die producten maken, denk aan landgoed Mariënwaerdt, Thedingsweert levert ons brood al, ook een partij om te onderzoeken. We stellen nu een programma van eisen op, want het fruit moet aan een bepaalde kwaliteit voldoen, en veilig zijn. Aan onze kant gaan we de dienst ook een kwaliteissysteem opzetten, we kiezen voor iso-22000. We verzorgen sinds 1 maart de eigen catering, wat is er logischer dan dat je de patiënten en bezoekers eten voorzet dat ze kennen, in smaken die aan het seizoen zijn gebonden. Onze doelgroep is wat ouder, die maak je niet altijd blij met exotische gerechten. We weten nog niet wie ons gaat beleveren, maar dat het voedsel van dichterbij komt, is zeker. Daarnaast hebben we met onze omschakeling ook een maatschappelijk doel, we herstructureren onze dienst en zorgen zo voor stageplaatsen van bijvoorbeeld ROC Rivor en bieden werkplekken in de keukens aan mensen die we via Lander werkvoorziening kunnen betrekken. Zo zorg je voor een eigen kweekvijver aan mensen. Die we bovendien kleden in duurzaam vervaardigde werkkleding die recyclebaar is.”




Bron: Fruitpact

zaterdag 14 april 2012

Wat is een tradioneel streekproduct


Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Van lokale streekbiertjes tot heerlijk streekgebak, van Griekse olijven tot een Schotse zalm. Ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden.

Zoals de naam "streekproduct" suggereert, zijn ze op een of andere manier verbonden aan een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Kortom, heerlijke producten met een rijke geschiedenis of traditie. Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn er verschillende labels in het leven geroepen. Zij geven de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten, én zorgen ervoor dat u ze (h)erkent als een eerlijk streekproduct.

Aan welke 5 criteria moeten al deze producten als erkende traditionele streekproducten voldoen?

Nieuw keurmerk


Producten met Lekker Utregs keurmerk gepresenteerd!

Op zaterdag 14 april aanstaande worden de eerste Utrechtse producten in de Kromme Rijn streek voorzien van het nieuwe keurmerk “Lekker Utregs regioproduct”. Door dit keurmerk is het voor de consument en afnemer gemakkelijk te zien dat het product werkelijk uit de regio Utrecht komt.

Met behulp van dit keurmerk zet de Stichting Lekker Utregs een belangrijke stap in de verwezenlijking van haar doelstellling: het zoveel mogelijk regionaliseren van de Utrechtse voedseleconomie.De overeenkomst zal zaterdag 14 april 15.30 uur feestelijk worden getekend op het bedrijf in het Kromme Rijn streek dat als eerste deze stap neemt, te weten:

Kookwedstrijd met regionale (bio) producten

Aan de wedstrijd kunnen alle amateurkoks van Zeeland deelnemen. SuperChef bestaat uit een aantal voorrondes met een 'grande' finale op 29 september tijdens het eetfestijn 'ProefLokaal Zeeland'. Met de SuperChef wedstrijd voor amateurkoks willen de organisatoren van 'ProefLokaal' het vakmanschap en passie onder amateurkoks zichtbaar maken. Bij Superchef staat het gebruik van streekproducten centraal. Met de wedstrijd willen de organisatoren laten zien dat je geen driesterrenkok hoeft te zijn om met streek-producten te werken. Een vakjury met daarin onder andere Leon Vermaire van Oud Sluis en Jan van Liere van Inter Scaldes beoordelen de resultaten van de deelnemers.

woensdag 11 april 2012

Streekproducten zijn hot

Streekproducten zijn hot. Steeds meer bedrijven brengen streekproducten op de markt. Maar wat maakt een product een streekproduct? En staat een steekproduct gelijk aan puur & eerlijk, duurzaam en biologisch? En welke criteria zijn er voor biologische en duurzame producten? Is de consument hiervan op de hoogte?

De consument wordt nu vaak verleid met deze termen om hen aan de producten te binden. Het wordt tijd deze markt transparant te maken en de consument te laten spreken als het over eerlijke voeding en streekproducten gaat, ipv enkel de aanbieder zijn verhaal te laten doen.

Niet enkel de consument die beslist over de aanschaf moet inzicht krijgen in de manier van produceren van het streekproduct, ook de allerkleinste consument moet vertrouwd raken met de voedingsmiddelen die op het platteland te koop zijn, ipv enkel in de supermarkt om de hoek. Weten de basisschool kinderen bijvoorbeeld hoe boontjes of aardappels groeien, en waar kaas van wordt gemaakt?

maandag 9 april 2012

Kas van 17 verdiepingen geeft Zweedse stad eigen groente


In het Zweedes Linköping verrijst in 2013 een kas van 17 verdiepingen hoog. De “plantenkrabber” kent een geavanceerd systeem waardoor potten met planten in omhoogdraaiende rondjes door het gebouw getransporteerd worden, zodat ze een maximale hoeveelheid zon krijgen.

Biologische eieren óók als beste getest

En dat is drie! Na de biologische kipfilet en de biologische schouderham zijn nu ook de biologische eieren als beste getest door de Consumentenbond (Gezondgids april/mei 2012). Het onderzoek naar 17 veelverkochte soorten eieren had betrekking op vetzuursamenstelling, cholesterolgehalte en dierenwelzijn. Het eindoordeel: biologische eieren scoren goed op dierenwelzijn en de samenstelling van het ei.

zondag 8 april 2012

Kunstmestvervangers en mondiale vraagstukken

De wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen. Olie en fosfaat raken langzaam maar zeker op. Het klimaat verandert. En we willen voldoende en veilig voedsel produceren voor een eerlijke prijs…

Productie en gebruik van mineralenconcentraten als kunstvervangers brengt vele werelden bij elkaar. Om dicht bij huis te blijven: de veehouderijsector en plantentelers werken samen om uit dierlijke mest kwaliteitsproducten te maken die optimaal passen als plantenvoeding, en het gebruik van traditionele kunstmest kunnen vervangen. Dus een kortere kringloop met minder kosten.

Maar ook van buiten de landbouw en wereldwijd draagt het gebruik van kunstmestvervangers bij aan oplossingen voor belangrijke uitdagingen. We hoeven geen kunstmest meer te produceren met gebruik van veel energie. De waterkwaliteit verbetert door een gerichtere inzet van mineralen. En we halen meer opbrengst van eigen land met minder input.

Lees meer

zaterdag 7 april 2012

Beleef streekproducten uit de regio IJsseldelta


‘‘Ruik, Proef, Voel, Zie, Hoor’’

BELEEF de streekproducten uit de regio IJsseldelta!
Afstudeeropdracht naar de bijdrage van streekproducten aan toeristische beleving van de IJsseldelta

Opdrachtgever : IJsseldelta Marketing
Saxion Kenniscentrum Business Development & Hospitality
Auteur   : Lisanne Muuse
Datum   : 1 juni 2011
Rapportage   : Adviesrapport


vrijdag 6 april 2012

Gaan streekproducten het echt maken

Vrijwel iedereen in de foodsector meent dat streekproducten de komende jaren steeds belangrijker worden. Dat blijkt uit de poll van evmi.nl. Maar liefst 90 procent van de stemmers op de poll verwacht dat streekproducten een voornamere rol gaan vervullen.

Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij de uitslag van de poll. De consument is de band met zijn voedsel kwijtgeraakt. Hij weet niet meer waar het vandaan komt (met name in vers) en wie hij er verantwoordelijk voor moet houden. Daarnaast is een groeiende groep consumenten op zoek naar nieuwe en verrassende smaken, en een nieuwe beleving. Ook foodmiles spelen een steeds belangrijker rol. De consument is op zoek naar vertrouwen, transparantie en authenticiteit en het streekproduct lijkt hier op een natuurlijke manier op in te springen.

Het verklaart de populariteit van streekproducten maar geeft tegelijk ook de beperkingen aan. Die beperkingen liggen bij de consument, maar zijn ook meer structureel van aard.

Bron: foodforfood

Agrarisch bedrijf, streekproduct & recreatie: een gouden combinatie

Variatie in het landschap, uitstekende fietsroutestructuren en lokale streekproducten. Dat is de basis voor het in 2011 geïntroduceerde concept ‘Proef en Beleef het Boerenland’. De bedenkers voegden er slechts één ingrediënt aan toe: samenwerken met andere ondernemers uit de regio. ‘Proef en Beleef het Boerenland’ biedt tal van mogelijkheden om verschillende doelgroepen het platteland te laten beleven. In april en mei worden in Overijssel regiobijeenkomsten georganiseerd om ondernemers op het platteland te inspireren om dit initiatief of andere ideeën verder te helpen. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan tot en met 10 april.
Bron: Pretwerk.nl

Meer streek- en bioproducten in zorg



NIEUWVEEN – Steeds meer zorginstellingen gebruiken structureel meer biologische of streekgebonden producten in hun keukens. Dat concludeert de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidzorg (VKGE) na afsluiting van het project ‘Een mooie maaltijd in Brabant.’

Het project, dat in 2009 werd gestart, werd onlangs afgerond. Volgens de VKGE met als resultaat dat er bij tweehonderd zorginstellingen in Brabant en omstreken structureel meer aandacht is gekomen voor duurzame en streekproducten. In 2011 werden in deze instellingen bij elkaar ruim 250.000 maaltijden geserveerd waarin biologische of streekproducten verwerkt zaten, ofwel voor 1 miljoen euro. “Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect van elke bedrijfsvoering, ook binnen zorginstellingen. Het project laat zien hoe voedingsdiensten een meerwaarde kunnen zijn voor zowel de zorginstelling als de cliënt, patiënt of bewoner”, aldus de VKGE.

dinsdag 3 april 2012

Terug de boer op


Spaanse tomaten in de supermarkt van Veenendaal? Niet als het aan Willem Treep (36) en Drees Peter van den Bosch (37) ligt. Hun bedrijf Willem&Drees zorgt ervoor dat lokale producten in de schappen liggen. “We willen de Nederlandse telers weer een identiteit geven.”

Het is 2008 als Willem en Drees Peter hun werkgever Unilever melden dat ze gaan stoppen. “We liepen al lang rond met het idee om terug te gaan naar de basis, terug naar de natuur”, vertelt Willem. “We zijn beiden idealisten en ik heb van mijn ouders geleerd je idealen en talenten in te zetten om de wereld beter te maken. Met het verkopen van ijsjes, wat we bij Unilever deden, maakten we vast mensen gelukkig, maar de wereld werd er niet beter van.”  Lees meer

Bron: One World