vrijdag 26 april 2013

Streekproducten naar zorginstellingen

BrabantZorg, een regionale ouderenzorgorganisatie gevestigd in Oss, start als eerste in Nederland een intensieve samenwerking met boeren in haar directe omgeving.

De senioren in haar verzorgingshuizen gaan vers eten van het Brabantse land. Vanaf deze week zijn de eerste streekproducten op een aantal locaties te proeven.

Duurzaam inkopen
Met de directe inkoop van vers voedsel bij boeren in de buurt gaat de organisatie de ondervoeding bij senioren aanpakken, welbevinden stimuleren en haar inkoop verduurzamen.

BrabantZorg gaat meer producten gebruiken uit eigen regio voor de broodmaaltijd, warme maaltijd, catering of als tussendoortje voor haar bewoners, bezoekers en personeel. Meer typisch Brabantse gerechten en producten die, waar mogelijk, van heel dichtbij komen: zo’n 10 tot 50 kilometer van de locatie.

Het menu wordt samengesteld uit geselecteerde Brabantse producten, zoals vlees, zuivel, groente, fruit, belegsoorten, sappen en lunchmogelijkheden. Met zorg en passie gemaakt en bereid, van goede kwaliteit en veilig voor cliënten en personeel.

ZLTO
BrabantZorg werkt voor deze veranderslag samen met drie partijen. De relaties met de boeren komen tot stand via StreekSelecties en ZLTO. De stichting Diverzio zorgt voor kennis en kunde rondom organisatie- en ketenontwikkeling en begeleiding van interne processen met en van keuken- en horecapersoneel.

donderdag 25 april 2013

Nieuwe Groene Hart producten gecertificeerd

Donderdagavond 18 april ontvingen 20 leden van de Groene Hart producentencoöperatie hun Erkend Streekproduct certificaat uit handen van Lies van Weverwijk, vice-voorzitter van stichting Groene Hart, kloppend hart . Tijdens de feestelijke bijeenkomst zijn ook een aantal nieuwe producten toegevoegd aan de lijst met erkende streekproducten. Vanaf nu zijn onder andere ook eieren en groenten uit het Groene Hart gecertificeerd als Erkend Streekproduct.

“Als licentiehouder van het SPN keurmerk Erkend Streekproduct kent de Stichting Groene Hart, kloppend hart, keurmerk ‘Erkend Streekproduct’ toe aan producten uit het Groene Hart die daarvoor in aanmerking komen en prijs stellen op die certificering. In nauwe samenwerking met de Groene Hart Streekproductencoöperatie is de afgelopen tijd hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment,” zo vertelt Van Weverwijk. Inmiddels zijn alle producten van de coöperatie gecertificeerd en te koop bij Hoogvliet supermarkten of centraal te bestellen om thuis te laten bezorgen.

“Zo zijn de Vrije Uitloopeieren van Jan Meijer nu officieel erkend en eveneens de baktarwe van de familie Munsterman uit Leimuiden. Ook de tuinbouwproducten van De Gier uit Stolwijk, waaronder witlof, van de koude grond, verkregen het certificaat. Deze uitbreiding maakt dat we nu een bijna volledig assortiment hebben. De certificering van vlees en vleeswaren wordt in de loop van het komende jaar verwacht.

René de Bruin van SPN licht toe: “Aan het keurmerk zijn eisen verbonden wat betreft de herkomst van de grondstoffen, de verwerking in de streek en duurzaamheid. We vinden het belangrijk dat de producenten zich ook inzetten voor het behoud van natuur en landschap in de streek en een bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie. De controle op naleving van die afspraken is goed vastgelegd tussen SPN en Stichting Groene Hart, kloppend hart als licentiehouder.”
Uitreiking certificaten

dinsdag 16 april 2013

Wie wil held van de smaak worden?

Dit jaar vindt de Week van de Smaak plaats van 28 september tot en met 6 oktober. Zoals elk jaar bepaalt een vakjury welke regionale held in oktober zijn of haar provincie vertegenwoordigt bij de landelijke Held van de Smaak-verkiezing in Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013.

Het thema van dit jaar is: ‘ambachtelijke worst’. We zoeken deelnemers die geheel op hun eigen en unieke wijze bezig zijn met het produceren van worst. Daarbij staan tevens de kernwoorden ‘ambachtelijk’, ‘streekgebonden’ en ‘duurzaam’ centraal.

Helden kunnen via het aanmeldformulier op www.weekvandesmaak.nl worden voorgedragen tot en met 30 april.

donderdag 11 april 2013

Net iets anders ondernemen

Jong, vrouw, fruitteler en actief in de handel. Het is een combinatie die opvalt. Djûke van der Maat (30) uit Bunnik ziet het als voordeel: ze wordt onthouden. Ze mag dan jong zijn, op de landbouw heeft ze een heldere visie: boeren komen verder als ze beter communiceren.

Vierentwintig uur in een dag is voor Djûke van der Maat eigenlijk te kort. Ze werkt zeven dagen per week: met haar ouders in het gemengd agrarisch bedrijf Nieuw Slagmaat in Bunnik en in haar eigen handelsbedrijf Slagmaat. Op de boerderij voert de fruitteelt de boventoon. Het handelsbedrijf is een lokaal systeem van telers en afnemers dat Van der Maat drie jaar geleden opzette.

Ze bewandelde een andere weg dan leeftijdgenoten die willen instappen in het agrarische bedrijf van hun ouders. Aan de Wageningen Universiteit volgde ze een planologische opleiding, ze studeerde in het buitenland en zat in allerlei besturen. Eerst werkte ze deels in het ouderlijk bedrijf, deels als adviseur gebiedsontwikkeling. Uiteindelijk breidde ze haar werk op de boerderij verder uit.

Haar plannen voor een handelsbedrijf ontstonden toen ze het idee kreeg dat de teeltwijze niet strookte met de manier waarop het fruit werd afgezet. "Wij telen volgens Milieukeur", legt Van der Maat uit. "We kijken nauwkeurig naar de inzet van natuurlijke vijanden en het effect van wat we doen op bodem- en waterleven. Een intensief traject, maar daarna gingen de appels en peren als anonieme producten op de grote berg naar de veiling. Dat moest anders, vond ik."

Van der Maat zocht andere telers op en maakte hen enthousiast voor de Milieukeurteelt. Ze zocht er klanten bij om hun product rechtstreeks te vermarkten. Inmiddels leveren ze onder meer aan de supermarktketen Marqt en een bedrijf in de foodservice dat onder meer appels aan kantines verkoopt. Ze spreekt over een 'tussensegment' tussen de biologische en gangbare afzet. Milieukeurtelers kiezen voor een afgewogen combinatie van natuurlijke bestrijding en reguliere middelen. "We bereiken een doelgroep die biologisch te duur vindt, maar wel een duurzaam geteeld product wil."

Handelsbedrijf Slagmaat doet goede zaken. Van der Maat werd letterlijk het gezicht van het bedrijf, via haar afbeelding op tienduizenden kistkaarten. Het doel is consumenten te laten zien waar het product vandaan komt. "En dat levert leuke reacties op. Van iemand uit Amsterdam kreeg ik bijvoorbeeld de vraag hoe je onze peren het beste kunt bewaren", vertelt de ondernemer.

Communicatie met de consument kunnen en moeten boeren veel beter doen, vindt Van der Maat. Vooral op onderwijsgebied valt nog veel werk te verrichten.

Met gezond verstand de voedselverspilling te lijf


OPINIE De oorzaken van voedselverspilling zijn eenvoudig. Producenten en consumenten kunnen er dus iets aan doen. Dat is tijd ook.

Jaarlijks wordt in Nederland 40 procent van al het geoogste, geslachte, gebakken, gefabriceerde, gepureerde en verpakte voedsel weggegooid. In plaats van in onze maag, komt het eten terecht in de afvalbak van de supermarkt of in de vuilnisbak thuis. De oorzaken van deze grootschalige voedselverspilling zijn allerminst complex en dus is het tijd dat we hier iets aan doen.

Anders dan vaak wordt gedacht, wordt het grootste deel van het voedsel niet weggegooid door de supermarkten, maar bij de consumenten thuis. Ze kopen ruim in en nemen de houdbaarheidsdatum (THT-datum) te letterlijk. Ook in de agrarische sector wordt veel weggegooid: producten die niet de juiste vorm of grootte hebben, komen in het beste geval in diervoer terecht of verdwijnen in de vergister. Het weggooien van zulke grote hoeveelheden voedsel is doodzonde. Daarmee zijn namelijk ook de grondstoffen, arbeid en energie die in het productieproces zijn gestopt, voor niks geweest.

Slordige consument
Er zijn veel verschillende redenen aan te wijzen voor de grootschalige en onnodige voedselverspilling. Zo is er de regelgeving: uit angst voor claims zijn voedselproducenten erg voorzichtig met de houdbaarheidsdatum. Terwijl producten nog dagen, weken, maanden en soms zelfs jaren eetbaar zijn, worden ze weggegooid omdat de THT-datum is overschreden. Daarnaast komen boeren, deels door regelgeving, deels door de voorkeur van de consument voor bijvoorbeeld 'rechte' komkommers, niet van hun producten met een afwijkende vorm af. Consumenten zijn bovendien slordig: wellicht komt het door de lage prijs van voedselproducten in het algemeen, maar een groot deel van de wekelijkse aankopen komt, soms zelfs ongeopend, in de vuilnisbak terecht.

In het licht van een almaar stijgende wereldbevolking en een toenemende vraag naar voedsel, is het onbegrijpelijk dat we voor miljarden euro's per jaar aan voedsel naar de afvalberg brengen. In zekere zin is het vinden van oplossingen tegen voedselverspilling 'laaghangend fruit'. Efficiëntere distributie, minder moeilijk doen over vreemd gevormde groenten en het aanpassen van houdbaarheidsdata vragen geen technologische doorbraken, maar gezond verstand. Maar blijkbaar is er geen economische drijfveer voor bedrijven om voedselverspilling tot kernpunt te maken. En is voedsel dusdanig goedkoop dat we ons weinig zorgen maken over wat we in de afvalbak kieperen.

Nationale campagne
Er is geen perfecte oplossing om voedselverspilling tegen te gaan. In alle schakels van de keten, van boer tot bord, is er behoefte aan een mentaliteitsverandering. Deze zomer neemt een aantal organisaties het voortouw om voedselverspilling op de kaart te zetten. Geïnspireerd door Feeding the 5K - een initiatief van de Brit Tristram Stuart die in Londen en Parijs grote no-waste diners organiseerde - wordt het initiatief genomen om op een dag in juni 5000 mensen voedsel te geven dat anders zou worden weggegooid. Je kunt die duizenden mensen gemakkelijk een gezonde maaltijd voorzetten van 'afval'. Met dit signaal geven we het startschot voor een nationale campagne tegen voedselverspilling.

In juni organiseren NCDO, Voedingscentrum, Stichting Natuur & Milieu, Wageningen Universiteit en de Youth Food Movement (YFM) 'Damn Food Waste' in Amsterdam. De locatie wordt later bekendgemaakt. Aanmelden kan al wel, op Facebook.

Joris Lohman is voorzitter van de Youth Food Movement

Bron: Trouw

woensdag 10 april 2013

Bescherming tegen nachtvorst

Wat een leuk idee van de Zadenier!

Mooi manier om jonge plantjes te beschermen tegen de vorst, oude cd hoesjes. Bron: Facebook

Heb jij nog leuke ideeën die je graag wilt delen met anderen laat het even weten.

dinsdag 2 april 2013

Zorgtuinderij - Kom in de kas zondag 7 April

Mijn passie naast streekproducten is de zorg, zorg voor mensen die soms even wat ondersteuning nodig hebben... net zoals jij en ik ondersteuning nodig hebben op bepaalde momenten of tijden in ons leven.


Memo in Boekel is een zorgtuinderij waar mensen die ondersteuning nodig hebben een meer dan zinvolle dagbesteding vinden. Een mooie combinatie van jong en oud, lichamelijk, geestelijk, verstandelijke beperking. De doelgroep (wat 'n vervelend woord) jong dementerend is er een die mij persoonlijk raakt...
Een concept waar mensen ervoor elkaar zijn en dat maakt het nu juist zo bijzonder....

Kom a.s. zondag 7 April maar eens een kijkje nemen: 'Kom in de kas' bij groentenkwekerij Tielemans, vers van hier en natuurlijk bij MeMo. Ik ben erbij en hoop u te mogen ontmoeten...

Neerbroek 23
Boekel

Vers van hier
Memo mensen en mogelijkheden
Kom in de kas