vrijdag 12 juli 2013

10 Populairste wilde groenten

Groenten groeien gewoon in het wild. Je zou het bijna vergeten. Hier staat een overzicht van de 10 populairste wilde groenten. Wilde groenten zijn planten die her en der verspreid in Nederland groeien. Vaak krjgen ze onterecht de benaming onkruid mee. Onkruid bestaat niet, zo luidt een gevleugeld gezegde. Twee eeuwen geleden waren mensen veel meer van op de hoogte van de eetbaarheid van wilde groente. Toch wordt wilde groente nog veel gegeten. Het is een heerlijk onafhankelijk idee dat je zelf groente kunt plukken uit de natuur.

Criteria om in deze top 10 te komen
Onderstaande top 10 is gebaseerd op verscheidene bronnen uit boeken, PDF´s, websites uit binnen- en buitenland en eigen ervaring. Criteria om in de top 10 te komen zijn: verspreiding van de wilde groente, herkenbaarheid en bekendheid met het grote publiek. Voor het laatste heb ik een rondvraag gedaan in mijn eigen vriendenkring. De meeste mensen kunnen de eerste 6 groenten makkelijk onderscheiden. Vanaf hondsdraf wordt dat enigszins moeilijk. Maar sommigen weten wel weer dat hondsdraf drinkbaar is omdat het in theemixen zit. Van klaver, de laatste in de top 10 wist vrijwel niemand dat je het kon eten.

Groente is gezond
Veel van onderstaande groente zijn ook een geneeskrachtig kruid. Dat onderscheid is niet te maken. Natuurlijk is elke groente gezond voor het lichaam, ook die uit de supermarkt of van de groentenboer.
Ook heeft elke groente weer specifieke kenmerken. Het is goed voor een bepaald orgaan of een bepaald systeem in het lichaam. Daarom is het altijd raadzaam een groentemix te eten en nooit teveel van een groente te eten.


1 Brandnetel
De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Het plukken is even lastig want ze kunnen prikken. Pluk daarom of heel voorzichtig een top af, of gebruik plastic huishoudhandschoenen. Je kunt er heerlijke brandnetelsoep van maken. Na een minuut in het kokend water te zijn geweest brandt de netel niet meer. In bergachtige streken in Europa zoals de Alpen weet men hiervan goed gebruik te maken. Wandelaars nemen niet alle spullen mee op hun rug maar eten vanuit de natuur. Brandnetels kun je ook goed drogen om er later thee van te zetten. Verder kun je brandnetels samen met spinazie door een stamppot heen doen, of je maakt een stamppot van alleen brandnetels.


2 Paardenbloem
Het blad van de paardenbloem is prima eetbaar. Je kunt het door een salade doen. Ook kun je dit blad drogen en bewaren. Zo kun je later je eigen thee maken. Paardenbloemblad wordt meestal gebruikt in een theemix,. Puur wordt het zelden opgedronken. Een of twee verse paardenbloemblaadjes kun je ook prima over een omelet versnipperen.


3 Weegbree
De weegbree is een lekkere groente die je net zoals spinazie kunt klaarmaken. Er is zowel smalbladige als brede weegbree. Weegbree is ook te gebruiken als thee. Je kunt hiervoor de blaadjes drogen en vervolgens vermalen met een vijzel of blender. Weegbree is een stevig blad, ook de jonge blaadjes. Daarom wordt dit blad ook wel gebruikt om ander voedsel mee in te pakken. Je kunt van gekookte rijst balletjes maken en deze inpakken in het smalle weegbreeblad. De bladeren kun je dichtknopen of er een cocktailprikker doorheen doen. Dit is ook handig om mee te nemen onderweg. Het is lekker om de rijst eerst te verrijken met brandnetel of andere wilde groente. Brede weegbree groeit vooral tussen het gras en aan randen van bospaden. Smalle weegbree groeit vaak in de buurt van water. Weegbree is een goede groente omn te mengen met andere groente.


4 Madelief
Madelief is niet alleen ideaal als bloemenkrans of ketting in je haar. De bloemetjes en blaadjes van de madelief zijn te gebruiken in een salade. Het is een genot om een salade uit je eigen tuin te kunnen samenstellen. Er zijn veel lekkere eetbare bloemen op deze wereld. Je kunt ook de knopjes gebruiken. Iedereen kent wel de kappertjes, dat zijn bloemknopjes op azijn. Je kunt door madeliefknopjes op azijn te zetten en je eigen kappertjes maken.


5 Kleefkruid
Kleefkruid is een heerlijk licht bittere groente. Het groeit overal dus misschien ook wel in je eigen tuin of zelfs op je balkon. Van kleefkruid kun je verse thee zetten door het te koken. Na een minuut of 5 a 10 koken zitten alle smaakstoffen in het water. Je kunt naar eigen smaak de bladeren en steel korter koken.

6 Witte dovenetel
Dovenetel is het lieve, kleine broertje van de brandnetel. Want deze prikt niet en wordt een stuk minder groot. Veel mensen herkennen de dovenetel niet. Die kun je voor de gek houden door een blaadje af te plukken en het over je hand te wrijven en te zeggen dat je immuun bent voor brandnetel. De naam dovenetel komt van de tegenstelling met brandnetel. De ene brandt op je huid, de andere dooft. Hij heet witte dovenetel omdat er witte bloemetjes onder de blaadjes hangen. Deze bloemetjes zie je soms niet gelijk. De witte bloemetjes zijn apart op te eten in een salade. Vanwege de bloemetjes wordt de plant in sommige streken suikernetel genoemd. De bloemetjes zijn namelijk zoet als honing.


7 Hondsdraf
Hondsdraf is een lekkere groente met een volle smaak. Daarnaast is het een goede bodembedekkende plant in een schaduwrijk deel van een tuin. Van hondsdraf moet je niet teveel plukken, je kunt het eerder in combinatie met andere groente gebruiken. Ook van hondsdraf kun je verse, groene thee zetten. Natuurlijk kun je ook het blad drogen om er thee van te zetten. Thee van gedroogd blad of van vers blad is een heel verschil. Vaak heeft van gedroogd blad juist een sterkere smaak omdat gedroogde stoffen eerder hun smaak afgeven aan water. Veel mensen denken dat groene thee uit China of Japan komt maar van oudsher drinken mensen in West Europa groene thee.


8 Smeerwortel
Smeerwortel is een groente die mensen wel kennen omdat het goed werkt tegen spierpijn, verstuikingen en verwondingen. Je maakt dan een zwachtel van smeerwortel als je acuut iets is overkomen en er is geen dokter in de buurt. Smeerwortel zit ook in veel homeopathische medicijnen. Smeerwortel is echter ook een zeer lekkere en supergezonde groente. Er zit onder andere B12 in, een vitamine waarvan diverse artsen nog steeds beweren dat het alleen in vlees voorkomt.


9 Engelwortel
Engelwortel is een mooie grote plant met prachtige bladeren en er komen meerdere grote witte bloemtoppen aan. De jonge bladeren zijn heel voedzaam. In de Middeleeuwen werd de plant gegeten als geneesmiddel tegen de pest. Engelwortel misstaat in geen enkele tuin. In het wild staat de plant het liefst in nattige grond. Hij komt voor in het IJsselmeer gebied en langs oevers van meren, sloten, plassen en rivieren.


10 Klaver
Het drie- en vierbladerig klaverblad brengt geluk door het op te eten in de sla. Klaver is een van de vele groenten die in je eigen tuin welig kunnen tieren. Samen met madelief, paardenbloem en hondsdraf is het klavertje een plant die vaak van nature al voorkomt in de tuin. Maak hier gebruik van. In de astrologogische kruidengeneeskunde zegt men dat kruiden de mens opzoeken. Om het huis groeien kruiden die de mens nodig heeft om zich gezond te houden of van ziektes te genezen. Het is een mooie gedachte dat ondanks de mens er zich niet bewust van is, de kruiden continue de mens opzoeken om hem van dienst te zijn.

Bron: http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/97105-10-populairste-wilde-groenten.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten