woensdag 6 november 2013

Tentoonstelling De Brabantse Hap in Kasteel Helmond zet streekproduct centraal

HELMOND - Het Brabantse streekproduct staat dit weekend centraal in een tentoonstelling in het Kasteel in Helmond. De expositie heet De Brabantse Hap en journalist Paul Spapens uit Moergestel schreef een gelijknamig boek.

Hij is lid van de Brabantse Hoeders. Dat is een groep provinciegenoten die elk jaar een tentoonstelling op poten zet rond cultuur of natuur.

Het project De Brabantse Hap heeft volgens Ton Biemans van de Hoeders duidelijk gemaakt dat er nog het één en ander schort aan het Brabantse Streekproduct. "Het is nodig om een certificering te maken voor Brabantse producten. Dan weet iedereen dat als het product daaraan voldoet, het volgens dezelfde normen gemaakt is."

Brabant-label
Daarnaast zou het volgens de Brabantse Hoeders goed zijn als er een soort Brabant-label komt op de producten. "Elk product moet vooral nog tonen uit welke streek het komt", zegt Paul Spapens. "Maar alle producenten zouden met zo'n Brabant-label kunnen profiteren van het Brabante imago. Dat staat voor Bourgondisch en gezond en goed."

woensdag 16 oktober 2013

Eten wat de pot schaft

Eten wat de pot schaft biedt mensen van allerlei pluimage, met uiteenlopende interesses en achtergronden op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om gezellig samen te eten. Om kennis te maken met elkaar en etensgewoontes. Samen proeven en beleven.

Gewoon, zoals het vroeger ook ging. Aanschuiven voor een zelfgetrokken soepje, een heerlijk hoofdgerecht en – natuurlijk – een toetje! Zoals dat in Nederland gebruikelijk was in de jaren 60 en 70 met natuurlijk producten uit de streek....

Weet u het nog?
  •  Woensdag gehaktdag.
  • Vrijdag visdag.
  • Op zondag werd er gegeten in de goei kamer, op een doordeweeksedag gewoon aan de keukentafel.
'Eten wat de pot schaft'

• Voor mensen die het leuk vinden om te koken.
• Voor mensen die lekker willen aanschuiven en genieten.
• Voor mensen die graag uit willen eten voor een vriendenprijs

'Eten wat de pot schaft', een eenmalige ontmoeting die zou kunnen uit groeien tot zoveel meer….
u bent van harte welkom om aan te schuiven voor vriendenprijs van 12,50 per persoon..

Kookt u ook graag voor anderen neem dan contact op en sluit u aan bij het landelijk netwerk wat volop in ontwikkeling is... 

En natuurlijk eten en koken we in de zomer buiten... op een unieke locatie http://vriendenvandefiets.blogspot.nl/p/eten-wat-de-pot-schaft.html

maandag 7 oktober 2013

De geneeskracht van peren

Peren zijn familie van appels. Homerus omschreef de peer als gift van de goden. De peer is lekker sappig en bevat zeer veel vezels. Het is een gezonde dorstlesser op een warme zomerdag. De peer komt oorspronkelijk uit het westen van Azië. De peer werd al in de steentijd gegeten. Nederland staan momenteel op nummer 10 in de lijst van peer-producerende landen. China staat op nummer 1 en produceert 60 keer zoveel peren als Nederland. Italië en de VS de nummers 2 en 3 op deze lijst producten ruim 3 maal zoveel peren dan Nederland.

Pesticiden kruipen helaas door de schil

Peren zijn een typisch Hollandse fruitsoort. Ze worden in Nederland veel gekweekt maar in de VS, China en Italië wordt de Nederlandse perenproductie ruimschoots overtroffen. De peer is vrij gezond maar staat de laatste tijd in een kwaad daglicht omdat er bekend is geworden dat pesticiden door de flinterdunne schil van peer heen gaan waardoor het vruchtvlees verontreinigd wordt met de ziekteverwekkende pesticiden. Daarom is het verstandig om biologische peren te eten.

zondag 6 oktober 2013

Aspartaam; hoe light-producten je zwaar ziek én dik maken

Als je me een tijdje volgt dan weet je dat ik ervoor pleit om suikers zoveel mogelijk te laten staan. Suikers vormen een regelrechte aanval op je vitaliteit van vandaag en je gezondheid van morgen.

Ik hoor dat vrouwen dan nog wel eens overstappen op light-producten. Het is echter niet de bedoeling om suikers te vervangen door chemische zoetstoffen. Laat alsjeblieft alle light-producten staan! Vooral die met aspartaam. Ik durf te beweren dat deze nóg slechter voor je zijn. En bovendien word je er dikker van dan van suiker. Laat me je uitleggen hoe dat dat zit.

Aspartaam of E951 zit in ca 6000 producten
Als er twee chemische stoffen zijn die nooit maar dan ook nooit in ons eten terecht hadden mogen komen, dan zijn dat MSG (lees hierover in mijn blog Jezelf overeten; gebrek aan wilskracht of het stofje MSG) en aspartaam. Aspartaam is een chemische zoetstof met een lage calorische waarde en wordt veel gebruikt ter vervanging van suiker in allerlei light- en dieetproducten. Inmiddels zit het naar schatting in zo’n 6000 producten in de Nederlandse supermarkten. Denk naast alle light-producten hierbij ook aan muesli, kauwgom, zoetjes, pepermunt, frisdranken, vruchtensappen, sportdranken, candybars maar ook aan kauwbare vitaminepillen, tandpasta en zelfs in, al dan niet vrij verkrijgbare, geneesmiddelen ! Oef! Grote kans dus dat als je niet héél erg oppast, je behoorlijk wat van dit stofje dagelijks binnen krijgt. Waarom is dat zo slecht voor je? Lees meer

Bron: EVA

dinsdag 6 augustus 2013

Even voorstellen jonge Arnhemmers delen de voorliefde en passie voor lokale voeding...

▲ Hoi! Wie ben je/ zijn jullie?
Hoi, wij zijn Dynamic Food. Annelou is in 2001 begonnen met een eetcafé op de Turfstraat in Arnhem. Dynamic Food is ondertussen uitgegroeid tot een platform wat ons toekomstige voedselsysteem actief onder de aandacht wil brengen. Dit doen we met debatten, lezingen en onderzoek. In oktober willen we de door Dynamic Food verzamelde kennis en ervaring samen laten komen in een boek. Hierin willen we laten zien hoe de relatie tussen stedelingen en de lokale voedselvoorziening nu is en in hoe deze er in de toekomst uit zou kunnen zien. We willen inwoners van de stad bewust maken van het feit dat ze zelf hun directe omgeving mee kunnen bepalen, bijvoorbeeld door de keuzes die ze maken in wat ze eten. In het boek komen essays, recepten en een open source handleiding waarmee de lezers zelf een Dynamic Food eetcafé op kunnen zetten. De makers van het boek zijn Annelou van Griensven (initiator en vormgever), Tim van den Beukel (onderzoek), Anne-Marie Geurink (vormgeving), Sanne Zurne (fotografie) en Sandra Holleman (publiciteit en eindredactie). We zijn allemaal jonge Arnhemmers en delen allen de voorliefde en passie voor lokale voeding. Sommige van ons hebben een moestuin of verbouwen zelf kleinschalig.

Bloemen van prei of uien zijn ook eetbaar

De bloemen van prei of uien zijn ook eetbaar...
Los geknipt staat dit over een salade heel gezellig.

Foto: Anneke Bleeker.

vrijdag 12 juli 2013

Het grote wildplukboek

'Het groeit, bloeit en je kunt het eten.'

Het is hip en trendy, je eigen eten sprokkelen in de natuur. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Wat kun je wél eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen?

Edwin Florès beschrijft in dit boek de geheimen van het wildplukken. Hij neemt je mee van het donkere bos naar de zilte kust en behandelt meer dan 200 wilde eetbare planten, bessen, noten, wortels en paddenstoelen. En als na afloop je mand of tas gevuld is met bessen, noten of bloemen, hoe verwerk je dan al die heerlijkheden?

Chefkok Jonnie Boer van de Librije weet hier wel raad mee. Hij beschrijft in duidelijke recepten hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in verrukkelijke siropen, jams, zouten, boters en nog meer lekkers.

„Dit prachtige boek van Edwin Florès, de beste en meest enthousiaste wildplukker die ik ken, is in mijn ogen een aanlokkelijke aanleiding om die aloude gewoonte van wildplukken nieuw leven in te blazen." - Jonnie Boer, chef-kok De Librije

Bron: http://www.bol.com/nl/p/het-grote-wildplukboek/9200000009984310/

10 Populairste wilde groenten

Groenten groeien gewoon in het wild. Je zou het bijna vergeten. Hier staat een overzicht van de 10 populairste wilde groenten. Wilde groenten zijn planten die her en der verspreid in Nederland groeien. Vaak krjgen ze onterecht de benaming onkruid mee. Onkruid bestaat niet, zo luidt een gevleugeld gezegde. Twee eeuwen geleden waren mensen veel meer van op de hoogte van de eetbaarheid van wilde groente. Toch wordt wilde groente nog veel gegeten. Het is een heerlijk onafhankelijk idee dat je zelf groente kunt plukken uit de natuur.

Criteria om in deze top 10 te komen
Onderstaande top 10 is gebaseerd op verscheidene bronnen uit boeken, PDF´s, websites uit binnen- en buitenland en eigen ervaring. Criteria om in de top 10 te komen zijn: verspreiding van de wilde groente, herkenbaarheid en bekendheid met het grote publiek. Voor het laatste heb ik een rondvraag gedaan in mijn eigen vriendenkring. De meeste mensen kunnen de eerste 6 groenten makkelijk onderscheiden. Vanaf hondsdraf wordt dat enigszins moeilijk. Maar sommigen weten wel weer dat hondsdraf drinkbaar is omdat het in theemixen zit. Van klaver, de laatste in de top 10 wist vrijwel niemand dat je het kon eten.

Groente is gezond
Veel van onderstaande groente zijn ook een geneeskrachtig kruid. Dat onderscheid is niet te maken. Natuurlijk is elke groente gezond voor het lichaam, ook die uit de supermarkt of van de groentenboer.

donderdag 23 mei 2013

Europa zoekt nieuwe naam 'Streekproduct' kan de prullenbak in

22-05-2013 •

De Europese Commissie heeft een poll gelanceerd die een nieuwe, korte, goed klinkende naam moet opleveren voor ‘streekproducten’ die via een korte keten aan de man worden gebracht. Het gaat om landbouwproducten zoals vers fruit, brood, worst, kaas, enzovoort, die door de landbouwer zelf worden geteeld, gekweekt, geproduceerd en verwerkt.

Europa denkt na over een nieuwe naam voor de Europese streekproducten en roept daarbij de hulp in van de hele bevolking. Via een online-enquête wil het inspiratie opdoen om lokale landbouwproducten een vlotte, korte naam te geven die in het dagelijks leven vaak gebruikt kan worden. De enquête loopt van 15 tot 31 mei.

De producten in kwestie moeten voldoen aan enkele eisen: ze worden geproduceerd op een landbouwbedrijf waar ze verwerkt worden tot een eindproduct dat rechtstreeks geschikt is voor de markt. De eindverantwoordelijke voor het product moet de eigenaar van de het bedrijf zijn: hij overziet het hele productieproces. Tenslotte moet het product worden verkocht via een korte keten, er mag met andere woorden maximum één schakel bestaan tussen de producent en de consument.

dinsdag 21 mei 2013

De kracht van Brandnetel

Inhoudsstoffen
Bitterstof (cnicine), Looistoffen, Slijmstoffen, Etherische olie (weinig), Chlorofyl, Indolen (bijvoorbeeld: Histamine en Serotonine), Cetylcholine, provitamine A, B-vitamines, Vitamine C, Betacaroteen, IJzer, Kalium, Calcium, Zwavel, Mangaan, Silicium, Voedingsvezels

Informatie
De plant heeft uitsluitend stamper- of meeldraadbloemen (dioica = tweehuizig). De bloeit van juni tot oktober met in trossen hangende bloemen.
De grote brandnetel heeft een vierkante, borstelige stengel, die 2 meter hoog kan worden.
De plant is algemeen voorkomend en is te vinden naast wegen, bosranden en verwaarloosde tuinen. De plant gedijt vrijwel overal maar heeft een voorkeur voor een goed bemeste bodem zoals bij composthopen of aan de rand van een akker.

Brandnetel heeft groene, sterk zaagvormig bladeren met een donzige onderkant. Het belangrijkste kenmerk van de brandnetel is dat hij bedekt is met brandharen. Dit zijn fijne holle haartjes, die een brandend gevoel geven wanneer de breekbare punt afbreekt. De haren bevatten mierenzuur en andere stoffen die blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaken.

Toepassingen
Brandnetel is bacteriedodend, en daarom heel geschikt bij infectieziekten.

woensdag 15 mei 2013

Salade met veldzuring


De bloempjes en jonge blaadjes van de veldzuring kleuren prachtig bij tomaatjes.
Zuring is familie van de rabarber.

Foto's: Anneke Bleeker.

dinsdag 14 mei 2013

Gratis lunch tegen voedselverspilling


Op 29 juni krijgen 5.000 mensen op het Museumplein in Amsterdam een gratis lunch. De maaltijd is gemaakt van vers voedsel dat om verschillende redenen niet op ons bord belandt. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling.

Help mee om hier iets aan te doen en kom ook!

In Nederland verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Dit gaat om zo'n 4,4 miljard euro per jaar, dat onnodig de vuilnisbak in verdwijnt. Zonde, maar het goede nieuws is: we kunnen er allemaal zelf wat aan doen.

Tips tegen voedselverspilling

Als je slim omgaat met je boodschappen, hoef je minder weg te gooien. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu. 5 vuistregels:
Check wat je nog in huis hebt
Maak een boodschappenlijstje
Let bij het kopen op de houdbaarheidsdatum
Zet je koelkast op 4 graden
Weeg tijdens het koken je eten af

Meer informatie over minder verspillen
Doel van Damn Food Waste

Het doel van de lunch is om Nederlandse consumenten, bedrijven en overheid actief te betrekken bij de strijd tegen voedselverspilling. De Nederlandse overheid streeft naar een vermindering van voedselverspilling met 20% in 2015 en de EU wil vóór 2025 de voedselverspilling halveren. Om dit te bereiken zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen.
Aanmelden

De lunch is gratis. Aanmelden kan via Facebook, zo blijf je ook op de hoogte van al het nieuws rond het evenement.

Meer informatie is te vinden op de website: www.damnfoodwaste.com.nden op de website: www.damnfoodwaste.com.

Bron: Voedingscentrum

zaterdag 11 mei 2013

Zo gezond is aspartaam...

Zo gezond is nou aspartaam, zelfs mieren lopen er omheen, duidelijker kan het niet zijn. Bron: Facebook Kruidenvrouwtje

8 Voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan

(Juglen Zwaan) Er is zo ontzettend veel misinformatie over voeding en het effect ervan op de menselijke gezondheid, dat het steeds lastiger wordt om gezonde keuzes te maken voor jezelf en je gezin. Er wordt erg veel voedsel aangeboden dat je onder alle omstandigheden zou moeten laten staan omdat ze simpelweg absoluut geen toegevoegde gezondheidsvoordelen hebben en ondertussen wel je gezondheid schaden. We zetten de 8 belangrijkste groepen voor je op een rijtje.

Witmeel
Witbrood smaakt heerlijk, en af en toe is geen probleem. Maar wel als je dit te vaak eet, want dan pleeg je roofbouw op je lichaam. Witmeel, dat voorkomt in brood, koekjes, pizza’s, soepen en sauzen, is

vrijdag 3 mei 2013

Zelf groenten, fruit en noten plukken is leuk, waar kun je terecht?


Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad! Met behulp van www.wildplukwijzer.nl en deze aan de site gekoppelde app kun je alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten in Nederland vinden, en in kaart brengen. Pluk naast de Petteflat!

Gratis app

woensdag 1 mei 2013

Wilde verse streek producten je moet wel durven...

Witte bonenschotel met wilde verse groente…

Witte bonen eerst 24 uur in de week zetten.
De bonen koken tot ze gaar zijn. Door de gare bonen verwerkten wij fijn gesneden blad van zevenblad, daslook en fluitenkruid.
Hier serveerden we roerei en gesmolten roomboter bij. Als eetbare garnering stonden de paardenbloem en viooltjes schattig.
Voor de liefhebbers kan hier nog piccalilly bijgevoegd worden.

foto bron: Anneke Bleeker

vrijdag 26 april 2013

Streekproducten naar zorginstellingen

BrabantZorg, een regionale ouderenzorgorganisatie gevestigd in Oss, start als eerste in Nederland een intensieve samenwerking met boeren in haar directe omgeving.

De senioren in haar verzorgingshuizen gaan vers eten van het Brabantse land. Vanaf deze week zijn de eerste streekproducten op een aantal locaties te proeven.

Duurzaam inkopen
Met de directe inkoop van vers voedsel bij boeren in de buurt gaat de organisatie de ondervoeding bij senioren aanpakken, welbevinden stimuleren en haar inkoop verduurzamen.

BrabantZorg gaat meer producten gebruiken uit eigen regio voor de broodmaaltijd, warme maaltijd, catering of als tussendoortje voor haar bewoners, bezoekers en personeel. Meer typisch Brabantse gerechten en producten die, waar mogelijk, van heel dichtbij komen: zo’n 10 tot 50 kilometer van de locatie.

Het menu wordt samengesteld uit geselecteerde Brabantse producten, zoals vlees, zuivel, groente, fruit, belegsoorten, sappen en lunchmogelijkheden. Met zorg en passie gemaakt en bereid, van goede kwaliteit en veilig voor cliënten en personeel.

ZLTO
BrabantZorg werkt voor deze veranderslag samen met drie partijen. De relaties met de boeren komen tot stand via StreekSelecties en ZLTO. De stichting Diverzio zorgt voor kennis en kunde rondom organisatie- en ketenontwikkeling en begeleiding van interne processen met en van keuken- en horecapersoneel.

donderdag 25 april 2013

Nieuwe Groene Hart producten gecertificeerd

Donderdagavond 18 april ontvingen 20 leden van de Groene Hart producentencoöperatie hun Erkend Streekproduct certificaat uit handen van Lies van Weverwijk, vice-voorzitter van stichting Groene Hart, kloppend hart . Tijdens de feestelijke bijeenkomst zijn ook een aantal nieuwe producten toegevoegd aan de lijst met erkende streekproducten. Vanaf nu zijn onder andere ook eieren en groenten uit het Groene Hart gecertificeerd als Erkend Streekproduct.

“Als licentiehouder van het SPN keurmerk Erkend Streekproduct kent de Stichting Groene Hart, kloppend hart, keurmerk ‘Erkend Streekproduct’ toe aan producten uit het Groene Hart die daarvoor in aanmerking komen en prijs stellen op die certificering. In nauwe samenwerking met de Groene Hart Streekproductencoöperatie is de afgelopen tijd hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment,” zo vertelt Van Weverwijk. Inmiddels zijn alle producten van de coöperatie gecertificeerd en te koop bij Hoogvliet supermarkten of centraal te bestellen om thuis te laten bezorgen.

“Zo zijn de Vrije Uitloopeieren van Jan Meijer nu officieel erkend en eveneens de baktarwe van de familie Munsterman uit Leimuiden. Ook de tuinbouwproducten van De Gier uit Stolwijk, waaronder witlof, van de koude grond, verkregen het certificaat. Deze uitbreiding maakt dat we nu een bijna volledig assortiment hebben. De certificering van vlees en vleeswaren wordt in de loop van het komende jaar verwacht.

René de Bruin van SPN licht toe: “Aan het keurmerk zijn eisen verbonden wat betreft de herkomst van de grondstoffen, de verwerking in de streek en duurzaamheid. We vinden het belangrijk dat de producenten zich ook inzetten voor het behoud van natuur en landschap in de streek en een bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie. De controle op naleving van die afspraken is goed vastgelegd tussen SPN en Stichting Groene Hart, kloppend hart als licentiehouder.”
Uitreiking certificaten

dinsdag 16 april 2013

Wie wil held van de smaak worden?

Dit jaar vindt de Week van de Smaak plaats van 28 september tot en met 6 oktober. Zoals elk jaar bepaalt een vakjury welke regionale held in oktober zijn of haar provincie vertegenwoordigt bij de landelijke Held van de Smaak-verkiezing in Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013.

Het thema van dit jaar is: ‘ambachtelijke worst’. We zoeken deelnemers die geheel op hun eigen en unieke wijze bezig zijn met het produceren van worst. Daarbij staan tevens de kernwoorden ‘ambachtelijk’, ‘streekgebonden’ en ‘duurzaam’ centraal.

Helden kunnen via het aanmeldformulier op www.weekvandesmaak.nl worden voorgedragen tot en met 30 april.

donderdag 11 april 2013

Net iets anders ondernemen

Jong, vrouw, fruitteler en actief in de handel. Het is een combinatie die opvalt. Djûke van der Maat (30) uit Bunnik ziet het als voordeel: ze wordt onthouden. Ze mag dan jong zijn, op de landbouw heeft ze een heldere visie: boeren komen verder als ze beter communiceren.

Vierentwintig uur in een dag is voor Djûke van der Maat eigenlijk te kort. Ze werkt zeven dagen per week: met haar ouders in het gemengd agrarisch bedrijf Nieuw Slagmaat in Bunnik en in haar eigen handelsbedrijf Slagmaat. Op de boerderij voert de fruitteelt de boventoon. Het handelsbedrijf is een lokaal systeem van telers en afnemers dat Van der Maat drie jaar geleden opzette.

Ze bewandelde een andere weg dan leeftijdgenoten die willen instappen in het agrarische bedrijf van hun ouders. Aan de Wageningen Universiteit volgde ze een planologische opleiding, ze studeerde in het buitenland en zat in allerlei besturen. Eerst werkte ze deels in het ouderlijk bedrijf, deels als adviseur gebiedsontwikkeling. Uiteindelijk breidde ze haar werk op de boerderij verder uit.

Haar plannen voor een handelsbedrijf ontstonden toen ze het idee kreeg dat de teeltwijze niet strookte met de manier waarop het fruit werd afgezet. "Wij telen volgens Milieukeur", legt Van der Maat uit. "We kijken nauwkeurig naar de inzet van natuurlijke vijanden en het effect van wat we doen op bodem- en waterleven. Een intensief traject, maar daarna gingen de appels en peren als anonieme producten op de grote berg naar de veiling. Dat moest anders, vond ik."

Van der Maat zocht andere telers op en maakte hen enthousiast voor de Milieukeurteelt. Ze zocht er klanten bij om hun product rechtstreeks te vermarkten. Inmiddels leveren ze onder meer aan de supermarktketen Marqt en een bedrijf in de foodservice dat onder meer appels aan kantines verkoopt. Ze spreekt over een 'tussensegment' tussen de biologische en gangbare afzet. Milieukeurtelers kiezen voor een afgewogen combinatie van natuurlijke bestrijding en reguliere middelen. "We bereiken een doelgroep die biologisch te duur vindt, maar wel een duurzaam geteeld product wil."

Handelsbedrijf Slagmaat doet goede zaken. Van der Maat werd letterlijk het gezicht van het bedrijf, via haar afbeelding op tienduizenden kistkaarten. Het doel is consumenten te laten zien waar het product vandaan komt. "En dat levert leuke reacties op. Van iemand uit Amsterdam kreeg ik bijvoorbeeld de vraag hoe je onze peren het beste kunt bewaren", vertelt de ondernemer.

Communicatie met de consument kunnen en moeten boeren veel beter doen, vindt Van der Maat. Vooral op onderwijsgebied valt nog veel werk te verrichten.

Met gezond verstand de voedselverspilling te lijf


OPINIE De oorzaken van voedselverspilling zijn eenvoudig. Producenten en consumenten kunnen er dus iets aan doen. Dat is tijd ook.

Jaarlijks wordt in Nederland 40 procent van al het geoogste, geslachte, gebakken, gefabriceerde, gepureerde en verpakte voedsel weggegooid. In plaats van in onze maag, komt het eten terecht in de afvalbak van de supermarkt of in de vuilnisbak thuis. De oorzaken van deze grootschalige voedselverspilling zijn allerminst complex en dus is het tijd dat we hier iets aan doen.

Anders dan vaak wordt gedacht, wordt het grootste deel van het voedsel niet weggegooid door de supermarkten, maar bij de consumenten thuis. Ze kopen ruim in en nemen de houdbaarheidsdatum (THT-datum) te letterlijk. Ook in de agrarische sector wordt veel weggegooid: producten die niet de juiste vorm of grootte hebben, komen in het beste geval in diervoer terecht of verdwijnen in de vergister. Het weggooien van zulke grote hoeveelheden voedsel is doodzonde. Daarmee zijn namelijk ook de grondstoffen, arbeid en energie die in het productieproces zijn gestopt, voor niks geweest.

Slordige consument
Er zijn veel verschillende redenen aan te wijzen voor de grootschalige en onnodige voedselverspilling. Zo is er de regelgeving: uit angst voor claims zijn voedselproducenten erg voorzichtig met de houdbaarheidsdatum. Terwijl producten nog dagen, weken, maanden en soms zelfs jaren eetbaar zijn, worden ze weggegooid omdat de THT-datum is overschreden. Daarnaast komen boeren, deels door regelgeving, deels door de voorkeur van de consument voor bijvoorbeeld 'rechte' komkommers, niet van hun producten met een afwijkende vorm af. Consumenten zijn bovendien slordig: wellicht komt het door de lage prijs van voedselproducten in het algemeen, maar een groot deel van de wekelijkse aankopen komt, soms zelfs ongeopend, in de vuilnisbak terecht.

In het licht van een almaar stijgende wereldbevolking en een toenemende vraag naar voedsel, is het onbegrijpelijk dat we voor miljarden euro's per jaar aan voedsel naar de afvalberg brengen. In zekere zin is het vinden van oplossingen tegen voedselverspilling 'laaghangend fruit'. Efficiëntere distributie, minder moeilijk doen over vreemd gevormde groenten en het aanpassen van houdbaarheidsdata vragen geen technologische doorbraken, maar gezond verstand. Maar blijkbaar is er geen economische drijfveer voor bedrijven om voedselverspilling tot kernpunt te maken. En is voedsel dusdanig goedkoop dat we ons weinig zorgen maken over wat we in de afvalbak kieperen.

Nationale campagne
Er is geen perfecte oplossing om voedselverspilling tegen te gaan. In alle schakels van de keten, van boer tot bord, is er behoefte aan een mentaliteitsverandering. Deze zomer neemt een aantal organisaties het voortouw om voedselverspilling op de kaart te zetten. Geïnspireerd door Feeding the 5K - een initiatief van de Brit Tristram Stuart die in Londen en Parijs grote no-waste diners organiseerde - wordt het initiatief genomen om op een dag in juni 5000 mensen voedsel te geven dat anders zou worden weggegooid. Je kunt die duizenden mensen gemakkelijk een gezonde maaltijd voorzetten van 'afval'. Met dit signaal geven we het startschot voor een nationale campagne tegen voedselverspilling.

In juni organiseren NCDO, Voedingscentrum, Stichting Natuur & Milieu, Wageningen Universiteit en de Youth Food Movement (YFM) 'Damn Food Waste' in Amsterdam. De locatie wordt later bekendgemaakt. Aanmelden kan al wel, op Facebook.

Joris Lohman is voorzitter van de Youth Food Movement

Bron: Trouw

woensdag 10 april 2013

Bescherming tegen nachtvorst

Wat een leuk idee van de Zadenier!

Mooi manier om jonge plantjes te beschermen tegen de vorst, oude cd hoesjes. Bron: Facebook

Heb jij nog leuke ideeën die je graag wilt delen met anderen laat het even weten.

dinsdag 2 april 2013

Zorgtuinderij - Kom in de kas zondag 7 April

Mijn passie naast streekproducten is de zorg, zorg voor mensen die soms even wat ondersteuning nodig hebben... net zoals jij en ik ondersteuning nodig hebben op bepaalde momenten of tijden in ons leven.


Memo in Boekel is een zorgtuinderij waar mensen die ondersteuning nodig hebben een meer dan zinvolle dagbesteding vinden. Een mooie combinatie van jong en oud, lichamelijk, geestelijk, verstandelijke beperking. De doelgroep (wat 'n vervelend woord) jong dementerend is er een die mij persoonlijk raakt...
Een concept waar mensen ervoor elkaar zijn en dat maakt het nu juist zo bijzonder....

Kom a.s. zondag 7 April maar eens een kijkje nemen: 'Kom in de kas' bij groentenkwekerij Tielemans, vers van hier en natuurlijk bij MeMo. Ik ben erbij en hoop u te mogen ontmoeten...

Neerbroek 23
Boekel

Vers van hier
Memo mensen en mogelijkheden
Kom in de kas


dinsdag 26 maart 2013

Win het ONkruidboek

Met de lente komt ook het onkruid weer op. Maar vanaf nu is dat niet meer erg. Eind april komt Het Onkruidboek uit, een boek met tips om onkruid te herkennen, te bestrijden en zelfs recepten om van onkruid te kunnen genieten. Probeer bijvoorbeeld eens de kappertjes van paardenbloemknoppen die je kunt vinden in de foodies van April. We geven bovendien 3 exemplaren weg. Eentje winnen?


dinsdag 19 maart 2013

Zaaien van je eigen streekproducten

Christa van Velzen gebruikt plastic flessen die ze door midden snijdt, als mini kas. Handig voor lange plantjes.... Wat gebruiken jullie om kleine kasjes mee te maken?


Gelezen op Facebook via de pagina van de Zadenier


woensdag 27 februari 2013

Historische gewassen (streekproducten) terugbrengen naar je regio...

Historische gewassen terugbrengen naar je regio, en daarmee streekproducten maken. Hoe haalbaar is dat? Studenten van Van Hall Larenstein voerden een marktonderzoek uit voor Stichting Buurtschap Doesburger Eng en presenteerden begin februari 2013 de positieve uitkomsten tijdens een drukbezochte bijeenkomst.

De Doesburger Eng is een historisch landbouwgebied van zo'n 150 hectare bij Lunteren.Stichting Buurtschap Doesburger Eng wil graag een ander landgebruik bevorderen in dit gebied. Zo wil ze bijvoorbeeld door minder mais en meer graan een mooier landschap realiseren. Tegelijkertijd wil ze het gebied een economische impuls geven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door streekproducten te verkopen, waarvan de grondstoffen afkomstig zijn uit de Doesburger Eng. Zo zijn er bijvoorbeeld al plannen om bier te brouwen.

Leuk idee, maar is het ook realistisch? Om dat uit te zoeken voerden studenten van Van Hall Larenstein een marktonderzoek uit. Ze deden dit door agrariërs, inwoners van Lunteren, Ede en Wageningen en horeca- en zorgondernemers te interviewen. Hieruit bleek dat er veel belangstelling is voor producten van de Doesburger Eng. Het moet dan wel gaan om kwaliteitsproducten, die gemakkelijk te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld in lokale supermarkten.

De uitkomsten van dit onderzoek werden begin februari 2013 gepresenteerd. De studenten voerden het onderzoek uit in opdracht van de Stichting Buurtschap Doesburger Eng (in Lunteren). Magda Veenendaal, voorzitter van deze stichting, was blij met de uitkomsten van het onderzoek en nam met plezier het rapport van de studenten in ontvangst. Daarna volgde een discussie met de aanwezigen, om creatieve ideeën te verzamelen over produceren en het vermarkten van lokale producten in de regio.


Zelf oogsten, lekker vers van dichtbij